Ryg problemer

Mange mennesker oplever smerter i ryggen. Typisk rammer det personer i alderen 35 – 55 år, men det kan forekomme i alle aldersgrupper. Der findes altid en årsag til rygsmerterne – hos Esbjerg Osteotapi er vi specialister i at finde og udbedre årsagen.

Ryg problemer

Der kan være mange årsager til smerter eller ømhed i ryggen. Den traditionelle måde, at behandle rygsmerter på er at finde den smertegivende struktur, som ofte er i muskelvæv (hvis ikke det er en strukturel skade som f.eks. en diskus prolaps), og behandle denne direkte. Dette vil imidlertid ofte kun have en midlertidig virkning.

En anden ofte anvendt måde at behandle muskulære smerter i ryggen er såkaldt manipulationsbehandling (hurtig ledfrigøring som ofte medfører et lille ”klik”). Dette medfører en umiddelbar spændingsændring i muskulaturen, som (hvis det udføres korrekt og sikkert) mindsker smerterne markant. Denne form for behandling kan i visse tilfælde være tilstrækkelig. Dette vil typisk være i tilfælde, hvor det primære problem er i muskel-skelet systemet, hvor ryg-led har sat sig fast pga. låsning i selve leddet.

Manipulationsbehandling stammer oprindeligt fra osteopati. Det var den amerikanske læge og grundlægger af osteopati Andrew Taylor Still, der i starten af 1900-tallet opfandt denne behandlingsform. Senere i historien har kiropraktikere forgrenet sig ud fra osteopatien ved primært at hellige sig denne behandlingsform.

Ryg problemer

Problemet er, at i mange tilfælde vil også manipulationsbehandling kun have en midlertidig effekt,  fordi ligamenter eller bindevæv konstant fikserer bestemte områden i ryggen. F.eks. er hele tyndtarmen fikseret til forsiden af den 3. lændehvirvel via et langt bredt ligament (Radix Mesenterium). Har man på et tidligere tidspunkt haft en kraftig influenza, en salmonella infektion, nyrebækken betændelse/nyresten eller galdeblærebetændelse (eller evt. operationer) vil det være uundgåeligt, at der efterfølgende dannes arvæv/stramhed i dette eller andet bindevæv. Dette vil både neurologisk (nervemæssigt) og mekanisk påvirke ryggen.

En osteopatisk behandling vil  indebære check og evt. behandling af sådant bindevæv. I enkelte tilfælde kan stress eller andre former for psykiske problemer påvirke mellemgulvet/vejrtræknings musklen (vejrtrækningen er meget influeret af psyken), så meget at den 1., 2., og 3. lændehvirvel bliver blokeret af denne muskel (da den hæfter herpå) dette vil også forårsage smerter i ryggen (og i nakken – da mellemgulvet neurologisk er styret fra nakken).

Ryg problemer

Derfor undersøges mellemgulvet også altid i osteopatiske behandlinger – og behandles hvis det er nødvendigt. Meget kraftige mekaniske påvirkninger af ryggen/kroppen så som i bilulykker eller direkte fald ned på ryggen kan akut forårsage knoglebrud og interne blødninger, men ved kroniske langvarige smerter efter sådanne ulykker kan det også skyldes arvæv i bindevæv. Dette vil fiksere ryggen bestemte steder og således forårsage smerter. Denne form for symptomer kan også bedres med osteopatiske teknikker.

Sidst men ikke mindst kan fordøjelses problemer også forårsage mobilitets problemer både i brystryggen og i lænderyggen.