Piskesmæld

Et piskesmæld kan opstå, når nakken udsættes for kraftige og pludselige bevægelser. Piskesmæld er ofte forbundet med ulykker eller styrt og kan påvirke både nakke, ryg og bækkenet. Vi undersøger hvor omfattende skaden er, før vi behandler dine symptomer.

Piskesmæld

Som beskrevet under ”Ryg problemer” kan meget kraftige mekaniske påvirkninger af ryggen/kroppen/nakken så som i:

  • Bilulykker
  • Direkte fald ned på ryggen
  • Spark/slag mod hoved eller krop
  • Fald fra hest
  • Cykelstyrt
  • Skistyrt

…i den akutte fase forårsages knoglebrud og i værste fald interne blødninger, men der vil ofte ligeledes opstå skader/arvæv i bindevæv og ligamenter relateret til både ryg og nakke. Dette vil opstå p.g.a. den kraftige kinetiske enerti der afsættes i vævet i forbindelse med høj-energi traumer. Af biomekaniske årsager vil bindevæv, ligamenter og muskler omkring de tungeste organer og kropsdele blive påvirket mest ved en ”helkrops-ulykke” som f.eks. en piskesmælds ulykke (typisk påkørsel bagfra i bil).

Dette betyder at ligamenter og bindevæv omkring blodfyldte og tunge organer som f.eks. leveren, nyrerne og livmoderen samt naturligvis selve nakken (på grund af hovedets vægt) vil blive påvirket kraftigst. Dette har intet med selve funktionen af organerne at gøre, men det kan stadig forårsage nedsat mobilitet og dermed smerter i ryg, bækken og nakke p.g.a. både mekaniske og neurologiske forbindelser.

Denne type læsioner i ryg og nakke vil vel at mærke ikke kunne ses på røngten eller MR-scanning, da disse er forårsaget af bindevævs forandringer.

Denne type symptomer opstår typisk ikke med det samme efter ulykken, men ofte 6 uger op til måneder efter. Denne type symptomer kan i mange tilfælde effektivt behandles med osteopatiske teknikker. Jo mindre kronisk symptomerne er, jo bedre er chancen for succesfuld behandling.